Tuesday, November 29, 2011

Gojazni dijabetičari tip2 mogu da poboljšaju srčanu funkciju restriktivnom ishranom

Prema studiji koja je objavljena na godišnjem susretu udruženja radiologa Severne Amerike (RSNA), niskokalorijska dijeta eliminiše insulinsku zavisnost i dovodi do poboljšanja srčane funkcije gojaznih pacijenata sa dijabetesom tip 2.

“Intervencija na nivou životnog stila ima mnogo veći značaj za dobrobit srca nego primena lekova kod ovih pacijenata” ,kaže vodeći autor ovr studije, Sebastiaan Hammer, M.D., Ph.D., sa odeljenja za radiologiju na medicinskom univerzitetskom centru Leiden u Norveškoj. „Jasno se uočava kako relativno jednostavna intervencija  veoma niko kalorijske ishrane efikasno leči šećernu bolest tip 2. Pored toga, ovi efekti su dugoročni, što ilustruje potencijal ove metode.“

Perikardna masnoća je visceralna masnoća ( masno tkivo unutrašnjih organa) , ona se nazi oko srca i može da šteti srčanoj funkciji. Dr Hammer i kolege se trude da odrede dugoročne efekte inicijalnog gubitka težine i perikardne masnoće na srčanu funkciju kod gojaznih pacijenata od dijabetesa tip 2.



Koristeći MRI /magnetnu rezonancu, istraživači su analizirali srčanu funkciju i perikardnu masnoću kod 15 pacijenata, sedam muškaraca i sedam žena sa dijabetesom tip 2, analiza je urađena na početku i posle 4 meseca restriktivne dijete od 500 kalorija /dnevno. Merene su takodje i promene BMI.
 Rezultati su pokazali da kalorijska restrikicija dovodi po pada BMI sa 35,3 na 27,5 u toku četiri meseca. Perikardna masnoća se smanjila sa 39 ml na 31 ml, a E/A racio-mera dijastolne funkcije srca se poboljšao sa 0,96 na 1,2.

Sledeća analiza je rađena nakon dodatnih 14 meseci  uobičajene ishrane. BMI se povećao na 31,7  ali perikardna masnoća se samo blago uvećala na 32 ml. E/A racio se minimalno smanjio na 1,06.

“Naši rezultati pokazuju da 16 nedelja restriktivne ishrane poboljšava srčanu funkciju ovih pacijenata,” kaže Dr. Hammer. “ Ono što je najvažnije je da i pored uvećanja telesne težine korisni  kardiovaskularni efekti  se održavaju dugo vremena.”
Iako su ovi rezultati  obećavajući, nije moguće sve pacijente podvrgnuti ovoj terapiji. Pacijenti bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarima pre nego što započnu  bilo koju vrstu restrikcije kalorija.

" Važno je da se ovakva intervencija prati  pod strogim medicinskim nadzorom",  rekao je dr Hamer, " lekarski nadzor je neophodan, jer nekim pacijentima se obustavlja antidijabetična terapija već od prvog dana ovog tretmana".

No comments:

Post a Comment

Komentar: