Thursday, November 03, 2011

Vaskularna demencija u dijabetesu


Osobe sa šećernom bolešću imaju mnogo veću šansu za razvoj demencije nego drugi ljudi,kažu istraživači sa Univerziteta Kjusu u Fukuoki, u Japanu, sto su objavili u časopisu “Neurology”. 
Demencija se odnosi na značajan gubitak kognitivnih sposobnosti, uključujući sposobnost upamćivanja, što je dovoljno naruši socijalno ili profesionalno funkcionisanje. Yutaka Kiiohara, MD, PhD, je rekao: “Naša otkrića naglasavaju potrebu da se razmotri šećerna bolest kao potencijalni faktor rizika za demenciju.

Dijabetes-Šećerna bolest je čest poremećaj i broj oboleih raste je poslednjih godina širom sveta. Kontrolisanje šećerne bolesti je sada važnije nego ikada. ” Autori su objasnili da šećerna bolest nosi veći rizik za razvijanje Alchajmerove bolesti i drugih demencija, kao što je vaskularna demencija. Vaskularna demencija nastaje kada su oštećeni krvni sudovi koji obezbedjuju mozga sa kiseonikom - mozak ostaje lišen kiseonika. Njihova studija je obuhvatila 1.017 pojedinaca starosti od najmanje 60 godina. Svi su prošli test tolerancije na glukozu nakon gladovanja preko noći , a zatim su svi praćeni tokom 11 godina (prosečno). Nakon ovog perioda radjena procena znakova demencije. 232 od njih razvilo je demenciju tokom ovog perioda. 
Ustanovljeno je da su osobe sa šećernom bolešću imale dvostruko veći rizik od razvijanja demencije u poredjenju sa pojedincima sa normalnim nivoom glukoze u krvi. 41osoba od 150 obolelih od šećerne bolesti razvili su demencije u poredjenju sa 115 od 559 koji nisu imali dijabetes i razvili su demenciju. Autori su takodje otkrili da ljudi sa pred-dijabetes - oni sa oštećenom tolerancijom - takodje imaju veći rizik od razvoja demencije.

No comments:

Post a Comment

Komentar: