Friday, December 02, 2011

Amputacije ekstremiteta povezane sa dijabetesom

U Americi se tokom godine izvrši 60.000 netraumatskih amputacija, povezanih sa šećernom bolešću koje mogu biti prevenirane.
Značajan faktor rizika za amputaciju je  dijabetesna periferna neuropatija.

Tokom vremena, visok nivo šećera u krvi polako oštećuje nerve. Proces počinje na prstima ruku i nogu i širi se na gore ka korenu ektremiteta. ( zato kažemo da je periferna neuropatija) U Srbiji periferna neuropatija zahvati oko 37 % dijabetičara.
U početku, neuropatija se manifestuje kao trnjenje, peckanje, mravinjanje. Može da bude prisutna i hipersenzitivnost do te mere da  i najmanji dodir stvara neprijatnost. Tokom vremena, oštećenje se produbljuje i razvijaju se ili poptuni gubitak osećaja, ili konstantan bol ili ekstremna senzitivnost ili kombinacije ovih simptoma.

Neuropatija sama po sebi ne vodi u amputaciju. Ali, gubitak osećaja  onemogući prenos bola.


Šta se dešava kada nemožete da osetite bol?
Bol je nekada jedini znak kojim vam vaše telo stavlja do znaja da  nešto nije u redu. Bez osećaja bola i najmanja posekotina može biti inficirana, a infekcija se može proširiti pre nego što primetite promenu na koži. Ukoliko se ovakva situacija ne shvati ozbiljno i  nesprovede se ozbiljan medicinski tretman, pogoršanje može da vodi u amputaciju.

Kako da se zaštite
Kod napredujuće neuropatije, izuzetno je važno da pregledate vaša stopala i šake. Trebalo bi da vam postane navika da stopala i šake svakodnevno mažete losionom. Prvo, na taj način hidrirate kožu koja je suva i krta u neuropatiji i sprečavate njeno pucanje- svaka povreda kože je potencijalni rizik za infekciju.
Ono što je još važnije, negovanjem  stopala i šaka primetićete  da li postoji problem na vreme. Ako nemožete neke delove stopala da vidite, koristite ogledalo, jer je važno da  proveravate i kožu tabana.
Nelečena infekcija može da se proširi za dan ili dva. Ako uočite i najmanju ranicu koja ne zarasta, obavezno se javite lekaru!  Svaka amputacija može da se prevenira brzom intervencijom.

Naravno, osnova prevencije i lečenja neuropatije je održavanje dobre glukoregulacije. Progresija neuropatije se može usporiti regulacijom nivoa šećera u krvi i primenom suplemenata/lekova koji pomažu u otklanjanju simptoma neuropatije. 

No comments:

Post a Comment

Komentar: