Saturday, November 19, 2011

Alergije kod dece su povezane sa razvojem dijabetesa(šećerne bolesti) tip 1

Učestalost  tip 1 dijabetesa kod dece se povećava paralelno sa povećanjem pedijatrijske astme i atopijskih bolesti, što ukazuje na moguću međusobnu povezanost. Studija koja ukazuje na ovu povezanost je rađena u Švedskoj i obuhvatila je 7208 dece. Deca su kontrolisana na rođenju, nakon godinu dana, a zatim nakon 2,5 godine, a kontrolisan je nivo određenih anitela u krvi. U uzrastu od 2,5 godine, ustanovljeni su rizični faktori za razvoj anitetela na beta ćelije pankreasa kao što su : tip kuće u kojoj se živi, prisustvo kućnog ljubimca i dolazak brata/sestre u prvoj godini života.



Istraživanja su utvrdila povezanost između alergija i  pojave antitela koja mogu imati uticaja na oštećenje beta ćelija pankreasa: izlaganje nikotonskom dimu još u materici, ponavljani „vizing“ ( otežano disanje) u prvoj godini života, kožni osipi i alergijske rekacije na kućne ljubimce, jaja, ribu, kravlje mleko, orahe i badem.

Važno je napomenuti da su potrebna dalja istraživanja koja bi sa sigurnošću potvrdila ove naznake. Za sada možemo samo da kažemo da postoji hipoteza o higijeni ishrane u prvim godinama života i pojave dijabetesa(šećerne bolesti) tip 1 kod dece.

No comments:

Post a Comment

Komentar: