Thursday, December 22, 2011

Inovativan način lečenja ekstremne gojaznosti i dijabetesa tip 2.

 Ekstremna gojaznost se leči pored promene životnog stila i hirurškim putem, ali ova intervencija nije bezazlena. 
Nova metoda je izuzetna alternativa hirurskom lečenju, i namenjena je prvenstveno gojaznim dijabetičerima, tj. ekstremeno gojaznim pre-dijabetičarima
Kompanija GI Dynamics Inc. je proizvela   EndoBarrier, koji će se primenjivati u lečenju šećerne bolesti i gojaznosti, implantira se endoskopom kroz usta u crevni trakt a procedura  traje samo  30 minuta.
EndoBarrier je prava fiziča barijera izmedju hrane i crevnog zida. Naprava je duga 60 cm i predstavlja na neki način  bypass, nedozvoljavajući kontakt hrane sa enzimima za varenje odlaže i otežava varenje i resorpciju hrane u crevima.

 Iako se njegov efekat ispoljava već u prvim danima nakon implantacije, on može da ostane implantiran do 12 meseci, uklanja se endoskopskom intervencijom  za 15 minuta.
Kompromitujući resorpciju hrane, utiče na regulaciju šećera već u prvoj nedelji nakon primene i pored toga utiče na drastičan gubitak telesne težine.


EndoBarrier još uvek nije odobren za upotrebu, u toku su klinička istraživanja, proizvođač se nada brzom izlasku na tržiste čak i sa kozmetskom primenom (kratkoročna primena za postizanje idealne telesne težine).

No comments:

Post a Comment

Komentar: