Wednesday, April 11, 2012

Nano medicina i dijabetes I deo (novi prirodni lekovi)

  • Šta je nanomedicina?
  • Da li šećerna bolest može biti lečena nanoproizvodima?
Kao student obožavala sam medicinsku fiziologiju, ključnu, bazičnu medicinsku nauku. Fiziologija počinje svoje izučavanje od ćelije, njene građe i funkcije i usložnjava ga do tkiva i organa. Odnosno, u  poslednjim svojim izdanjima proslavljeni autor med. fiziologije A.C. Guyton ukazuje  da bazične promene  koje vode u obolevanje  treba posmatrati na prećelijskom nivou.

Zašto ovo pišem?

Ako govorimo o nanotehnologiji onda možemo da kažemo da ona ima potencijal da deluje na prećelijskom nivou, da deluje u korenu problema.  Onda možemo da kažemo da se obolevanje može zaustaviti u njegovoj ekstremno ranoj fazi ili se poremećaj može restituisati u potpuno zdravo stanje.

Zvuči kao odiseja u svemiru 2115. godine ? :)

Nanotehnologija i geneteski inženjering će mnogo ranije postati dominantan način lečenja!

A, da li je u ovom trenutku raspoloživa nanomedicina ?
JESTE !
Nanotehnologija već pruža rezultate u terapiji dijabetesa. Danas se već proizvodi oralni insulin. Oralni insluin se aplikuje neinvazivno, putem sluzokože usta, nosa i pluća.

Šta je uopšte nanomedicina i koje su njene prednosti :
Nano- je prefiks koji označava bilioniti deo nečega. Nanomedicina u terapiji koristi veličine od 1-100nm i obuhvata tri područja delovanja.
  •      nanomaterijale
  •       nanoelektronske biosenzore
  •        i molekularnu nanotehnologiju
Nanoelektreonski biosenzori su tehnologija koja obezbeđuje neinvazivnu kontrolu šećera u krvi,  bez  krvi putem fluorescentnog rezonantnog energetskog transfera.
Ovakav glukometar   je konstruisan i poslednjih godina  su u toku klinička ispitivanja tačnosti metode. Dobijeni rezultati  do sada ukazuju da nema odstupanja u odnosu na referentne laboratorijske metode. Predviđen  je izlazak na tržište 2014. godine.
Ovo konkretno znači da će se od 2014. godine šećer u krvi meriti prinošenjem šake senzoru i sve to u bilo kojim okolnostima, u kući, na poslu na skijanju, na plaži...


  nastavak uskoro...

No comments:

Post a Comment

Komentar: