Zamislite čašu vode. A zatim u nju dodajte malo šećera i mešajte dok se šećer ne rastvori . Čašu ostavite napolju na toplom, sunčanom danu ili na nekom grejnom telu tokom zime. Kako voda isparava, preostali rastvor šečera i vode postaje sve slađi i slađi.
Ako imate dijabetes, to isto se dešava u vašim krvnim sudovima kada ste dehidrirali. Krv je 83% vode, kada gubite tečnost, zapremina krvi opada na račun vode a količina šećera ostaje ista. Viša koncentracija šećera u krvi znači višu glikemiju.
Napomena: hidrirajte se redovno da ne biste pomagali “skok” šećera u krvi.
Koliko vode treba da pijem?
Prosečna osoba izgubi oko 10 čaša vode dnevno kroz znoj, disanje i mokrenje. Sa druge strane, unosite tečnost kroz napitke i hranu.
Koliko tečnosti bi trebalo da unesete je diskutabilno pitanje. Možda ste čuli za pravilo " 8 čaša vode dnevno" . Ako se posvetite istraživanju o potrebnom unosu količine tečnosti nailazićete na oprečne podatke mahom iz novinskih tekstova. Pomenuto pravilo " 8 čaša vode dnevno" nema naučno uporište.
Najlakši način za kontrolu sopstvene hidriranosti je urin. Posmatrajte boju vašeg urina, ako je bledo žut, verovatno ste dovoljno hidrirani. Ako je taman poput piva, onda morate da pijete više tečnosti.
Setite se kako je jutarnji, prvi urin uvek tamniji u poređenju sa ostatkom dana. I to je sasvim prirodno, jer tokom 8 sati spavanja ne unoste ni hranu ni vodu.
Da li da pijem čaj ili kafu?
Da! Iako kofein i teofilin mogu da doprinesu izbacivanju tečnosti iz organizma, ipak će unos biti veći nego gubitak. Ili usvojite jedno zlatno pravilo, uvek posle kafe popite jednu čašu vode.
Mogu li da pijem previše vode?
Teorijski da, realno NE. Niste u mogućnosti da u uobičajenim dnevnim okolnostima unesete enormnu količinu tečnosti da izazovete hiperhidrataciju. Ako se tamičite u ispijanju vode za Ginisovu knjigu rekorda u riziku ste da se hiperhidrirate. :)
Šećerna bolest je na prvom mestu poremećaj uslovljen vašim navikama i stilom života, zato uvek imajte na umu da ste glavni terapeut VI sami !
No comments:
Post a Comment
Komentar: