Monday, January 28, 2013

Šećerna bolest i njena prevencija kod genetski predisponiranih osoba

Povećan unos beta-karotena  može da smanji rizik za šećernu bolest kod ljudi sa genetskom predispozicijom za dijabates tip 2, dok  preveliki unos gama-tokoferola može da poveća ovaj rizik.
duskodugouskoPrema novijim istraživanjima iz oblasti genetike koja su objavljena u Human Genetics, saplementacija  beta-karotenom može da umanji rizik za razvoj sećerne bolesti tip 2.
Istraživački tim Dr Atul Butte-a sa Stanfordskog univerziteta otkrio je da beta-karoten i gama-tokoferol interreaguju sa genom SLC30A4 koji ima uticaj na razvoj dijabetesa.
Ovi vitamini smanjuju uticaj pomenutog gena na razvoj šećerne bolesti.
Ostaje nejasno pitanje doze i perioda potrebnog za saplementaciju.
Beta karoten se nesme uzimate preko granice potrebne dnevne doze, jer njegova hipervitaminoza može da ima veoma loše posledice. Pre desetak godina rađena su istraživanja koja su ukazivala na povezanost između  ove hipervitaminoze i povećane učestalosti karcinoma bronha.
Za sada se istraživanja o primeni beta-karotena u prevenciji dijabetesa  još  uvek obavljaju na ekperimentalnim životinjama i proći će nekoliko godina dok se ne dobiju rezultati za humanu primenu. U međuvremenu , predijabetičari, osobe sa genetskim opterećenjem za razvoj šećerne bolesti tip 2 mogu bez bojazni da obogate svoju ishranu prirodnim beta karotenom, ili da koriste saplemente sa ovim vitaminom u dozi koju je preporučio proizvođač.
pijacaPovećan unos vitamina i minerala kao i smanjen unos ovih važnih nutritijenata može da izazove disbalans u organizmu. Zato nemojte na svoju ruku povećavati njihov unos, pridržavajte se peporuke proizvođača  o upotrebi koja je uvek  u skladu sa klinički proverim normativima.
Naravno, svi moramo biti svesni da je najbolji izvor kvalitetne suplementacije  zelena pijaca.

No comments:

Post a Comment

Komentar: