Saturday, March 10, 2012

Lekovi za snižavanje holesterola

Šećerna bolest je udružena sa poremećajem metabolizma masti. Nažalost povišene vrednosti holesterola i triglicerda su očekivane   u dijabetesu.
Pored hipoglikemika i/ili insulina u terapiji dijabetičara su prisutni i lekovi koji snižavaju nivo holesterola i triglicerida. FDA( Američka asocijacija za  hranu i lekove) objavila je novije informacije o neželjenim dejstvima ovih lekova i  merama opreza.
Informacije se odnose na sledeće lekove, neki od njih su prisutni na našem tržištu. Lipitor (atorvastatin), Lescol (fluvastatin), Mevacor (lovastatin), Altoprev (lovastatin ), Livalo (pitavastatin), Pravachol (pravastatin), Crestor (rosuvastatin), i Zocor (simvastatin).

Skrećem Vam pažnju na sledeće činjenice :


·         Utvrđeno je da je toksični uticaj ovih lekova na jetru individualan, i da se zbog toga mora  vršiti monitoring jetrinih enzima kod svih pacijenata na ovakvoj terapiji. Preporučuje se da se pre započinjanja terapije  izvrši kontrola jetrinih enzima koja bi služila kao reper daljim pretragama. A , nakon inicijalne provere potrebno je  periodično  proveravati jetrine enzime ( ALT; AST) 3-4 puta godišnje.
·         Primećeni su izvesni kognitivni poremećaji kod pacijenata na ovakvoj terapiji, kao što su gubitak memorije i konfuzija.Na sreću ovakvi poremećaji nisu ozbiljni i povlače se nakon obustavljanja terapije. Ipak, ukoliko primetite ovakve simptome, obavezno obavestite lekara.
·         Statini povećavaju rizik za hiperglikemiju, i toga moramo da budemo svesni svi i pacijenti i lekari.
·         Izuzetno je  važno znati  sa kojim lekovima statini nepovoljno interreaguju, drugim rečima sa kojim lekovima  se ne smeju kombinovati, tu spadaju neki lekovi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija i lekovi u terapiji HIV infekcije.


Ukoliko u terapiji imate statine, “osluškujte” svoje telo, proučite prateće informacije u leku koje su sada prilagođene opštoj populaciji, skrenite pažnju svom lekaru.

Zapamtite, reagovanje na  statine je individualno!


No comments:

Post a Comment

Komentar: