Thursday, December 22, 2011

Inovativan način lečenja ekstremne gojaznosti i dijabetesa tip 2.

 Ekstremna gojaznost se leči pored promene životnog stila i hirurškim putem, ali ova intervencija nije bezazlena. 
Nova metoda je izuzetna alternativa hirurskom lečenju, i namenjena je prvenstveno gojaznim dijabetičerima, tj. ekstremeno gojaznim pre-dijabetičarima
Kompanija GI Dynamics Inc. je proizvela   EndoBarrier, koji će se primenjivati u lečenju šećerne bolesti i gojaznosti, implantira se endoskopom kroz usta u crevni trakt a procedura  traje samo  30 minuta.
EndoBarrier je prava fiziča barijera izmedju hrane i crevnog zida. Naprava je duga 60 cm i predstavlja na neki način  bypass, nedozvoljavajući kontakt hrane sa enzimima za varenje odlaže i otežava varenje i resorpciju hrane u crevima.

 Iako se njegov efekat ispoljava već u prvim danima nakon implantacije, on može da ostane implantiran do 12 meseci, uklanja se endoskopskom intervencijom  za 15 minuta.
Kompromitujući resorpciju hrane, utiče na regulaciju šećera već u prvoj nedelji nakon primene i pored toga utiče na drastičan gubitak telesne težine.


EndoBarrier još uvek nije odobren za upotrebu, u toku su klinička istraživanja, proizvođač se nada brzom izlasku na tržiste čak i sa kozmetskom primenom (kratkoročna primena za postizanje idealne telesne težine).

Tuesday, December 13, 2011

Redak genetski poremećaj može da donese konačan lek za dijabetes


Redak genetski poremećaj je dao fantastičnu ideju istraživačima sa Univerziteta Ekster o tome kako se pankreas razvija. 
Pronalaženje okidača koji započinje “program” diferencijacije matičnih ćelija u specijalizovane ćelije pankreasa može da bude ključ za pronalaženje definitivne terapije za šećernu bolest.

Agenezija pankreasa ( potpuni urođeni nedostatak pankreasa) je retko oboljenje. 

Za sada se zna da je retka mutacija na genima PKDS1 i PKDS2 uzrok agenezije pankreasa, ali ovi poremećaji su zastupljeni samo u malom procentu ovog poremećaja, tako da se za veliki broj slučajeva ne zna uzrok.

Istraživački tim sa Univerziteta Ekster je otkrio da je mutacija gena GATA6 presudna za mutaciju koja vodi u ageneziju pankreasa. Mutacija je odgovorna za poremećaj “programa” diferencijacije matičnih ćelija u specijalizovane ćelije pankreasa.

Ova mutacija je pronađena u 15 od 27 slučajeva agenezije pankreasa.

Otkriće daje nadu da će  u budućnosti moći da se genetskim lečenjem pokrene “program” diferencijacije matičnih ćelija u specijalizovane ćelije pankreasa.
To je od ključnog značaja za obolele od tip1 dijabetesa ali i za obolele od dijabetesa tip 2 kod kojih predominira destrukcija beta ćelija pankreasa.

Izvor: Medical New Today

Friday, December 02, 2011

Amputacije ekstremiteta povezane sa dijabetesom

U Americi se tokom godine izvrši 60.000 netraumatskih amputacija, povezanih sa šećernom bolešću koje mogu biti prevenirane.
Značajan faktor rizika za amputaciju je  dijabetesna periferna neuropatija.

Tokom vremena, visok nivo šećera u krvi polako oštećuje nerve. Proces počinje na prstima ruku i nogu i širi se na gore ka korenu ektremiteta. ( zato kažemo da je periferna neuropatija) U Srbiji periferna neuropatija zahvati oko 37 % dijabetičara.
U početku, neuropatija se manifestuje kao trnjenje, peckanje, mravinjanje. Može da bude prisutna i hipersenzitivnost do te mere da  i najmanji dodir stvara neprijatnost. Tokom vremena, oštećenje se produbljuje i razvijaju se ili poptuni gubitak osećaja, ili konstantan bol ili ekstremna senzitivnost ili kombinacije ovih simptoma.

Neuropatija sama po sebi ne vodi u amputaciju. Ali, gubitak osećaja  onemogući prenos bola.


Šta se dešava kada nemožete da osetite bol?
Bol je nekada jedini znak kojim vam vaše telo stavlja do znaja da  nešto nije u redu. Bez osećaja bola i najmanja posekotina može biti inficirana, a infekcija se može proširiti pre nego što primetite promenu na koži. Ukoliko se ovakva situacija ne shvati ozbiljno i  nesprovede se ozbiljan medicinski tretman, pogoršanje može da vodi u amputaciju.

Kako da se zaštite
Kod napredujuće neuropatije, izuzetno je važno da pregledate vaša stopala i šake. Trebalo bi da vam postane navika da stopala i šake svakodnevno mažete losionom. Prvo, na taj način hidrirate kožu koja je suva i krta u neuropatiji i sprečavate njeno pucanje- svaka povreda kože je potencijalni rizik za infekciju.
Ono što je još važnije, negovanjem  stopala i šaka primetićete  da li postoji problem na vreme. Ako nemožete neke delove stopala da vidite, koristite ogledalo, jer je važno da  proveravate i kožu tabana.
Nelečena infekcija može da se proširi za dan ili dva. Ako uočite i najmanju ranicu koja ne zarasta, obavezno se javite lekaru!  Svaka amputacija može da se prevenira brzom intervencijom.

Naravno, osnova prevencije i lečenja neuropatije je održavanje dobre glukoregulacije. Progresija neuropatije se može usporiti regulacijom nivoa šećera u krvi i primenom suplemenata/lekova koji pomažu u otklanjanju simptoma neuropatije.