Tuesday, November 29, 2011

Gojazni dijabetičari tip2 mogu da poboljšaju srčanu funkciju restriktivnom ishranom

Prema studiji koja je objavljena na godišnjem susretu udruženja radiologa Severne Amerike (RSNA), niskokalorijska dijeta eliminiše insulinsku zavisnost i dovodi do poboljšanja srčane funkcije gojaznih pacijenata sa dijabetesom tip 2.

“Intervencija na nivou životnog stila ima mnogo veći značaj za dobrobit srca nego primena lekova kod ovih pacijenata” ,kaže vodeći autor ovr studije, Sebastiaan Hammer, M.D., Ph.D., sa odeljenja za radiologiju na medicinskom univerzitetskom centru Leiden u Norveškoj. „Jasno se uočava kako relativno jednostavna intervencija  veoma niko kalorijske ishrane efikasno leči šećernu bolest tip 2. Pored toga, ovi efekti su dugoročni, što ilustruje potencijal ove metode.“

Perikardna masnoća je visceralna masnoća ( masno tkivo unutrašnjih organa) , ona se nazi oko srca i može da šteti srčanoj funkciji. Dr Hammer i kolege se trude da odrede dugoročne efekte inicijalnog gubitka težine i perikardne masnoće na srčanu funkciju kod gojaznih pacijenata od dijabetesa tip 2.



Koristeći MRI /magnetnu rezonancu, istraživači su analizirali srčanu funkciju i perikardnu masnoću kod 15 pacijenata, sedam muškaraca i sedam žena sa dijabetesom tip 2, analiza je urađena na početku i posle 4 meseca restriktivne dijete od 500 kalorija /dnevno. Merene su takodje i promene BMI.
 Rezultati su pokazali da kalorijska restrikicija dovodi po pada BMI sa 35,3 na 27,5 u toku četiri meseca. Perikardna masnoća se smanjila sa 39 ml na 31 ml, a E/A racio-mera dijastolne funkcije srca se poboljšao sa 0,96 na 1,2.

Sledeća analiza je rađena nakon dodatnih 14 meseci  uobičajene ishrane. BMI se povećao na 31,7  ali perikardna masnoća se samo blago uvećala na 32 ml. E/A racio se minimalno smanjio na 1,06.

“Naši rezultati pokazuju da 16 nedelja restriktivne ishrane poboljšava srčanu funkciju ovih pacijenata,” kaže Dr. Hammer. “ Ono što je najvažnije je da i pored uvećanja telesne težine korisni  kardiovaskularni efekti  se održavaju dugo vremena.”
Iako su ovi rezultati  obećavajući, nije moguće sve pacijente podvrgnuti ovoj terapiji. Pacijenti bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarima pre nego što započnu  bilo koju vrstu restrikcije kalorija.

" Važno je da se ovakva intervencija prati  pod strogim medicinskim nadzorom",  rekao je dr Hamer, " lekarski nadzor je neophodan, jer nekim pacijentima se obustavlja antidijabetična terapija već od prvog dana ovog tretmana".

Friday, November 25, 2011

Kako da se neprejedem

autor: David Mendosa


Oni koji imaju dijabetes-šećernu bolest znaju da je potrebno oko četvrt sata da hrana počne da se vari nakon jela, a mi se ne osećamo siti dok ne počne varenje.


Ovo je jako važno u predstojećoj sezoni praznika i slavlja kada smo skloni da se prejedemo i kada naši obroci sadrže ugljene hidrate. 
Ovi uneti ugljeni hidrati nas čine još više gladnima.



Svima je dobro poznat savet da se sačeka malo, pa ako je osećaj gladi prisutan, pojesti još malo.
Ali savet “ sačekati malo” nije dovoljno precizan. Većini ljudi je jako teško da proceni koliko je vremena prošlo od završetka jela. Drugi ,opet, zaborave da proveravaju sat dok misle o jelu.
Moja ideja je da vreme merite tajmerom.


Ja sam sebi  po zvrsetku jela podešavao tajmer na 15 ili 20 minuta. A onda sam obećavao sebi da ću pojesto još malo samo ako  i dalje budem osećao glad. Čudesno je da sam se gotovo uvek osećao sit!

Moramo da održavamo naša obećanja- naročito ona koja dajemo sami sebi. Moramo biti iskreni prema sebi, da li smo zaista gladni ili samo želimo da jedemo jer je hrana ukusna!
Kada sam usvojio ovu jednostavnu strategiju bio sam u stanju da postignem svoj cilj, a to je BMI 19,5.

Teško je pridržavati se bilo koje strategije, ali za mene je šlag na torti uspeha, što mi je težina tačno za ½ manja nego kada sam započeo moj novi režim 6. februara 2006 godine.
Značajan gubitak težine će zabeližiti  osobe koje jedu brzo i prejedu se pre nego što “dobiju” informaciju da  su siti.

Unapred odredite količinu hrane koju ćete pojesti, pokušajte da  sporije jedete, duže žvaćite, uživajte u ukusu a nakon obroka, podesite tajmer i sačekajte definitivnu informaciju:
gladan sam/ nisam gladan.

Thursday, November 24, 2011

Prirodni lekovi za dijabetes-šećernu bolest

Šećerna bolest -dijabetes- može da se kontroliše fitoterapijom u kombinaciji sa konvencionalnim hipoglikemijskim lekovima. 
Želim da podvučem značaj ovih biljnih “lekova” u pre-dijabetesu, kao značajnu pomoć higijensko –dijetetskom režimu i smanjenju insulinske rezistencije

Izvod iz: programa -Drvo života
Autor: Gabriel Cousens, MD

GYMNEMA SYLVESTRE
Gimnea je tokom istraživanja pokazala da pomaže u normalizaciji šećera i triglicerida u krvi,smanjuje želju za slatkišima i samim tim smanjuje potrebe za insulinom. U jednoj studiji koja je radjena sa dijabetičarima tip 2, 22 pacijenta su tretirana biljnim ekstraktom gimnee u kombinaciji sa njihovim ustaljenim hipoglikemijskim lekovima. Kod svih pacijenata je zabeležen pad glikemije, kod 21 osobe su značajno smanjene doze lekova. Kod pet pacijenata su se razvili uslovi da se prekine medikamentozna terapija i da se glikemija održava samo ekstraktom ove biljke. 1


BITTEER MELON
Gorka dinja je poznata i kao Momordica charantia, a sastoji se od nekoliko komponenti koje ispoljavaju snažniji hipoglikemijski efekat nego tolbutamid( hipoglikemijski lek) jer sadrži insulinu sličan polipeptid-P, koji snižava sešer u krvi kada se injektira dijabetičarima tip 1. 2 Više od 100 studija prikazuje sposobnost gorke dinje da smanji nivo šećera u krvi i da poboljša produkciju insulina u pankreasu.



PTEROCARPUS

Pterocarpus marsupium balansira nivo šecera u krvi i snižava nivo holesterola. U stanju je da oporavi oštećene beta ćelije pankreasa , što je prikazano u nekoliko studija.Ovo je zaista impresivno. Pterocarpus takođe može da umanji insulinsku rezistenciju i podrži oslobađanje insulin iz pankreasa.
PISKAVICA -Trigonella foenum graecum L
Piskavica je proučavana u Indiji za lečenje dijabetes tip 1 i tip 2. 3,4,5,6 . Seme piskavice se sastoji od 55% dijetnih vlakana, tako da usporavaju resorpciju glukoze. Piskavica normalizuje glukozu nakon obroka i poboljšava reakciju organizma na izlučeni insulin, pored toga smanjuje nivo ukupnog holesterola i triglicerida.

CIMET
Dr. Richard Anderson je uradio studiju kojom prikazuje da polifenol tip-A, jedan polimer iz cimeta pokazuje insulinu slične biološke aktivnosti. 8




References:
1. Baskaran, K, Abamath, B K, Shanmugasundaram, D R, and Shanmugasundaram, E R B. "Antidiabetic effect of a leaf extract from Gymnema sylvestre in non-insulin dependent diabetes mellitus patients." J Ethnopharmacol, 1990, 30:295-305.
2. Welihinda, J, Arvidson, G, Gylfe, E, et al. "The insulin-releasing activity of the tropical plant Momordica charantia." Acta Bio Med Germ, 1982, 41:1229-1240.
3. Bordia, A, et al. "Effect of ginger (Zingthwe officinale Rosc.) and fenugreek (Trigonella foenum graecum L.) on blood lipids, blood sugar, and platelet aggregation in patients with coronary artery disease." Prost Leuko Efa, 1997, 56:379-384.
4. Sharma, R D, Raghumram, T C, and Rao, N S. "Effect of funugreek seeds on blood glucose and serum lipids in type-1 diabetes." Eur J Clin Nutr, 1990, 44:301-306.
5. Sharma, R D. "Effect of funugreek seeds and leaves on blood glucose and serum insulin responses in human subjects." Nutr Res, 1986, 6:1353-1364.
6. Madar, Z, et al. "Glucose-lowering effect of fenugreek in non-insulin dependent diabetes." Eur J Clin Nutr, 1988, 42:51-54.
7. Anderson R A, Broadhurst, C L, Polansky, M M, et al. "Isolation and characterization of polyphenol type-A polymers from cinnamon with insulin-like biological activity." J Agric Food Chem, Jan. 2004, 52(1):65-70.
8. Broadhurst, C L, Polansky, M M, and Anderson, R.A. “Insulin-like biological activity of culinary and medicinal plant aqueous extracts in vitro.” J Agric Food Chem, March 2000, 48(3):183-188.

Saturday, November 19, 2011

Alergije kod dece su povezane sa razvojem dijabetesa(šećerne bolesti) tip 1

Učestalost  tip 1 dijabetesa kod dece se povećava paralelno sa povećanjem pedijatrijske astme i atopijskih bolesti, što ukazuje na moguću međusobnu povezanost. Studija koja ukazuje na ovu povezanost je rađena u Švedskoj i obuhvatila je 7208 dece. Deca su kontrolisana na rođenju, nakon godinu dana, a zatim nakon 2,5 godine, a kontrolisan je nivo određenih anitela u krvi. U uzrastu od 2,5 godine, ustanovljeni su rizični faktori za razvoj anitetela na beta ćelije pankreasa kao što su : tip kuće u kojoj se živi, prisustvo kućnog ljubimca i dolazak brata/sestre u prvoj godini života.



Istraživanja su utvrdila povezanost između alergija i  pojave antitela koja mogu imati uticaja na oštećenje beta ćelija pankreasa: izlaganje nikotonskom dimu još u materici, ponavljani „vizing“ ( otežano disanje) u prvoj godini života, kožni osipi i alergijske rekacije na kućne ljubimce, jaja, ribu, kravlje mleko, orahe i badem.

Važno je napomenuti da su potrebna dalja istraživanja koja bi sa sigurnošću potvrdila ove naznake. Za sada možemo samo da kažemo da postoji hipoteza o higijeni ishrane u prvim godinama života i pojave dijabetesa(šećerne bolesti) tip 1 kod dece.

Suplementacija melatoninom u dijabetesu tip 2



·         Dijabetes(šećernabolest) tipa 2 

·         nesanica
·         melatonin

 Da li postoji povezanost?



Pacijenti   koji boluju od dijabetesa tip 2 a istovremeno pate  od nesanice,

 sada možda mogu da melatoninom regulišu spavanje i glikemiju.


Hormon  melatonin igra ključnu ulogu  u regulaciji cirkadijalnog ( biološki ritam na koji je naš organizam naviknut)  ritma  sna.

Ali, novije studije su povezale disfunkciju u sintezi melatonina sa intolerancijom na glukozu i poremećajem metabolizma lipida.


Efikasnost i bezbednost suplementacije melatoninom (2 mg / dnevno, više meseci) za tretman intolerancije na glukozu, dislipidemija i poremećaja spavanja ispitana je u petomesečnoj studiji u kojoj je praćeno 26 ispitanika.


Prve kontrolne analize su rađene nakon tri nedelje a druga kontrola je vršena posle 5 meseci.

Nakon 3 nedelje, glukoza, insulin i nivo lipida nisu se značajno razlikovali između pacijenata tretiranih melatoninom i placebo grupe.

Međutim, značajna poboljšanja  sna su uočene u melatonin-tretiranoj grupi.


 Melatoninski  tretman u trajanju od 5 meseci značajno je smanjio  nivo HbA1c.


Zaključeno je da dugoročan tretman melatoninom poboljšava glikoregulaciju. Lečenje melatoninom verovatno pomaže cirkadijalnu kontrolu metabolizma glukoze, stabilizuje sintezu glukoze u organizmu i poboljšava  kontrolu glikemije u dijabetesu tip 2 pacijenata sa nesanicom

(Garfinkel, D., i dr Dijabetes Okf Sindr Obes 2011 4,:. 307).

Tuesday, November 15, 2011

Skrining test za dijabetes tip 2


1.    Da li ste stariji od 45 godina?
2.    Da li ste gojazni? Da li je Vaš BMI 30 ili više?
3.    Da li u Vašoj porodici ima ili je bilo dijabetičara?

To je to!  Oni koji odgovore na sva tri pitanja sa „da“ imaju 19.9%  šanse da razviju dijabetes tip 2 za 5 godina.


Ovo Istraživanje je sproveo Dr. Harold Bays sa Luisvil istraživačkog centra za metabolizam i aterosklerozu u Kentakiju. On je podvukao da jednostavan skrining  može da brzo pojasni pacijentu faktore rizika bez dubljeg uvodjenja u  mnoštvo brojeva i varijabli. Dr. Harold je podvukao krucijalnu činjenicu: Kontrola telesne težine može da umanji rizik oboljevanja od dijabetesa.

Sad se koriste sofisticirani skrining testovi, ali ne postoji razlog da se ne primenjuje ovako jednostavan skrining test.
Naročito je pogodan za kliničare, koji sa malim utroškom vremena  lako mogu da naprave osnovnu kontrolu koja im može biti osnov za  dalja istraživanja.

Pobedi Dijabetes!

Tuesday, November 08, 2011

Velike fluktuacije glikemije utiču na strukturu mozga


Objavljeno je pionirsko istraživanje koje se bavi strukturnim promenama možadane mase kod tip 1 dijabetičara. Studija je obuhvatila mlade ljude sa dijabetesom tip 1 i pratila ih dve godine. Zaključci ukazuju da velike fluktuacije sa čestim ektremnim hiperglikemijama ali i hipoglikemijama menjaju strukturu mozga u razvoju. Kod pacijenata koji su bili izloženi čestim, ektremnim hiperglikemijama, nakon dve godine primećeno je izvesno smanjenje sive mase mozga. A, kod pacijenata koji su bili izloženi rekurentnim hipoglikemijama zabeleženo je samnjenje bele mase u okcipitalnoj i parijetalnoj regiji mozga.



Da li su ove promene isključivo prisutne kod mlađih osoba u razvoju i da li loše kontrolisana Dijabetes-šećernabolest može da ima uticaja na mentalne sposobnosti dijabetičara ostaje da se detaljnije istraži.

Friday, November 04, 2011

Svetska zavera protiv dijabetesa


Dugo sam razmišljala da li da pokrenem ovakvu temu, a onda sam na Youtube-u pogledala jedan video koji imao presudnu ulogu. Globalizacija, novi svetski poredak, farmaceutski lobi….i da li postoji lek za potpuno izlečenje dijabetesa ali se krije? Moguće je da postoje globalne svetske ekonomske težnje, neću se njima baviti jer sam lekar. Ali, da li u tome postoje zavere protiv zdravlja ljudi?!
 Pomenula sam video klip sa Youtube-a, autor je izvesni Stefan Dorlandt, nutricionista. Naslov njegovog klipa je Diabetes Conspirancy. Mislite da on razotkriva veliku tajnu dugo skrivanog leka protiv dijbaetesa? NE,naravno! Postoje dva dela videa, u prvih 5 minuta svog kratkog filma,Stefan optužuje Američku dijabetesnu asocijaciju (ADA) i udruženje dijabetičara Amerike kako sarađuju sa farmaceutskim kućama. Naime, publikacija koju je štampala ADA, sadrži praktične savete za sprečavanje, kontrolu dijabetesa i smanjenje komplikacija, ali sadrži i reklame velikih faramceutskih kompanija koje proizvode lekove za dijabetes. Da li smo saznali nešto novo?


A zašto nam to uopšte govori? Zato što je to indirektan dokaz da imaju lek za dijabetes ali ga kriju, jer zarađuju prodavajući insulin, a kad bi se svi ti ljudi izlečili, stala bi prodaja insulina i oni bi bankrotirali. To naravno nije dokaz, nego distrakcija, najstarije oružje u diskusiji koju ne možete da potkrepite arugmentima.
 Da li ja branim farmaceutske korporacije? NE ! Špekulacije postoje, i postojaće uvek u svim sferama društva u velikim korporacija koje jure za enormnim profitom. Nemojte da pomislite da to opravdavam, ovim člankom želim da istaknem drugu krajnost za kojom, bojim se, sve više ljudi poseže.

 Video pomenutog Stefana traje nepunih 7 minuta, od toga prvih 5 minuta kritikuje u Fidel Kastrovskom zanosu ADA, Udruženje dijabetičara Amerike, farmaceutke kompanije.. U poslednjih 1,5 minut otkriva tajnu o biljnom analogu insulina, tzv. P insulinu, a tajna je otkrivena u njegovoj knjizi koju reklamira. Naravno, knjiga govori kako nije potrebno kupovati skupi insulin farmaceutskih korporacija , dovoljno je kupiti knjigu i iz nje naučiti kako se leči p insulinom itd..



U Indiji na nadmorskoj visini od 1500m, raste biljka M.charantia koja se tradicionalno koristi u lečenju dijabetesa, iz nje je izolovan peptid( p insulin) koji je sličan goveđem insulinu. U istraživanjima primena čistog soka iz ploda ove biljke drastično snižava glikemiju kod pacova.

Postoji klinička studije sa juvenilnim dijabetičarima, ali jedini podatak je da dolazi do snižavanja glikemije nakon 12 sati posle administracije p insulina. Nažalost, nisam našla podatak da li je taj pad glikemije klinički značajan.


 Želim da ukažem na marketinški značaj fraze „ svetska zavera“. Reči : globalizacija, zavera i novi svetski poredak su postale mamac koji koriste prodavci kojekakvih infoprodukata. Postoje malverzacije svuda, ali svi koji senzacionalistički pokušavaju da razotkriju „zaveru“, zapravo koriste iste alate tj. Trikove koje su dobro razradile moćne korporacije. U pozadini je motiv : prodati „ništa“ da se zaradi veliko „ nešto“. Ne bi trebalo svaku informaciju odbaciti a priori, ali je besmisleno odbaciti potpuno konvencionalnu medicinu jer je „zaverenička“ i lečiti se iz knjižica koje pišu ljudi pseudo obrazovanja koji pokušavaju da svoje tzv. otkriće unovče. Primetićete da knjige koje pišu o zaverama svake vrste su velikih tiraža i sjajno se prodaju. Došli smo u situaciju da imamo jednu ovcu i mnogo pastira.

Thursday, November 03, 2011

Vaskularna demencija u dijabetesu


Osobe sa šećernom bolešću imaju mnogo veću šansu za razvoj demencije nego drugi ljudi,kažu istraživači sa Univerziteta Kjusu u Fukuoki, u Japanu, sto su objavili u časopisu “Neurology”. 
Demencija se odnosi na značajan gubitak kognitivnih sposobnosti, uključujući sposobnost upamćivanja, što je dovoljno naruši socijalno ili profesionalno funkcionisanje. Yutaka Kiiohara, MD, PhD, je rekao: “Naša otkrića naglasavaju potrebu da se razmotri šećerna bolest kao potencijalni faktor rizika za demenciju.

Dijabetes-Šećerna bolest je čest poremećaj i broj oboleih raste je poslednjih godina širom sveta. Kontrolisanje šećerne bolesti je sada važnije nego ikada. ” Autori su objasnili da šećerna bolest nosi veći rizik za razvijanje Alchajmerove bolesti i drugih demencija, kao što je vaskularna demencija. Vaskularna demencija nastaje kada su oštećeni krvni sudovi koji obezbedjuju mozga sa kiseonikom - mozak ostaje lišen kiseonika. Njihova studija je obuhvatila 1.017 pojedinaca starosti od najmanje 60 godina. Svi su prošli test tolerancije na glukozu nakon gladovanja preko noći , a zatim su svi praćeni tokom 11 godina (prosečno). Nakon ovog perioda radjena procena znakova demencije. 232 od njih razvilo je demenciju tokom ovog perioda. 
Ustanovljeno je da su osobe sa šećernom bolešću imale dvostruko veći rizik od razvijanja demencije u poredjenju sa pojedincima sa normalnim nivoom glukoze u krvi. 41osoba od 150 obolelih od šećerne bolesti razvili su demencije u poredjenju sa 115 od 559 koji nisu imali dijabetes i razvili su demenciju. Autori su takodje otkrili da ljudi sa pred-dijabetes - oni sa oštećenom tolerancijom - takodje imaju veći rizik od razvoja demencije.

Tuesday, November 01, 2011

Insulin i autizam



 Dijabetes-Šećerna bolest, insulin i autizam




„Izgleda da tip 2 dijabetes i autizam imaju zajednički mehanizam-smanjenu toleranciju na glukozu i hiperinsulinemiju.“-rekao je Majkl Stern, biohemičar sa Rajs univerziteta.
Hiperinsulinemija je prekusor insulinske rezistencije, stanja koje karakteriše povećan nivo insulina u krvi. Insulinska rezistencija je udružena sa gojaznošću i dijabetesom tip 2.

„ Kliničari mogu lako da provere moju hipotezu“, kaže Stern, „Oni ovo mogu da provere tako što će autističnu decu da stave na dijetu sa malo ugljenih hidrata, što će umaljiti sekreciju insulina, i onda ćemo videti da li se poboljšavaju simptomi autizma“

Stern ukazuje da njegovo otkriće obavezuje da se hiperinsulinemija u trudnoći mnogo ozbiljnije shvati i koriguje.